• Χώρα, Φολέγανδρος, 84011   
  • Γλώσσες
    greek english
Η Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένας μικρός παράδεισος για τους περιπατητές. Μέχρι πρόσφατα πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και ο μόνος τρόπος να φτάσουν στα χωράφια τους ήταν με το να δημιουργούν παντού μικρά μονοπάτια. Πλέον, σχεδόν κάθε παράλια του νησιού διαθέτει το δικό της τέτοιο μονοπάτι.

Δείτε Περισσότερα

Χώρα

Χώρα

O οικισμός της Χώρας κατοικείται μόνιμα απο τους κλασσικούς χρόνους αφού η Φολέγανδρος ανήκε στην Αθηναική Συμμαχία κατά τον 5ο αιωνα πΧ. Μάλιστα, στην θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Παναγίας, υπήρχε ναός αφιερωμένος στον θεο Απόλλωνα. Κατα την ίδια περίοδο, το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς αποκτά λατρευτικό χαρακτήρα όπου γίνονταν τελετές ενηλικίωσης εφήβων. Στο εσωτερικό του, που κοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπάρχουν κατάλοιπα από την αρχαιότητα: αγγεία και θραύσματά τους, λυχνάρια κ.ά

Δείτε Περισσότερα

Άνω Μεριά

Άνω Μεριά

Η Άνω Μεριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Φολέγανδρου και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού.  Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι κάτοικοι της Άνω Μεριάς, αγρότες στην πλειοψηφία τους,  έχτιζαν τα σπίτια τους  κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Έτσι, μέχρι και σήμερα τα σπίτια βρίσκονται διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά της διαδρομής σε μήκος περίπου δυο χιλιομέτρων. Το χωριό, με το παραδοσιακό του χρώμα να μένει ανεξίτηλο στο πέρασμα των χρόνων, δίνει στους επισκέπτες του μια γεύση από το παρελθόν δεμένη αρμονικά με το παρόν.

Δείτε Περισσότερα

Λιβάδι

Λιβάδι

Το Λιβάδι βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και αποτελεί έναν μικρό θερινό οικισμό πλησίον του Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού. Διαθέτει μια όμορφη παραλία καθώς και το μοναδικό οργανωμένο κάμπινγκ στη Φολέγανδρο. Η περιοχή με τις πολλές καλαμιές της και τη χαμηλή βλάστηση θυμίζει έναν μικρό κάμπο.

Δείτε Περισσότερα

Αγκάλη

Αγκάλη

Ο θερινός οικισμός της Αγκάλης διαθέτει ίσως την δημοφιλέστερη παραλία του νησιού. Λόγω των δυνατών μελτεμιών (βόρειο-δυτικός άνεμος) που πνέουν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού η Αγκάλη και οι γύρω παράλιες (Φηρά, Γαλύφος, Άγιος Νικόλαος) αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για τους επισκέπτες στη Φολέγανδρο, αφού βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού.

Δείτε Περισσότερα

Καραβοστάσης

Καραβοστάσης

Ο Καραβοστάσης, το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στα ανατολικά και αποτελεί τον πρώτο οικισμό που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε στη Φολέγανδρο. Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, ενώ το χειμώνα μένουν μόνιμα λίγοι μόνο κάτοικοι.

Δείτε Περισσότερα